Angst voor de tandarts

Angst voor de tandarts is zeer onprettig. Dit begrijpen wij. Daarom gaan wij ver om je te helpen met die angst. Reken op begrip, aandacht en handvaten. Dit maakt mondzorg bij Vos & Nos intiem, maar niet intimiderend.

Ga snel naar:

Angst om naar de tandarts te gaan

Zie je er tegenop om naar de tandarts te gaan? Dan ben je zeker niet de enige. 25 tot 40% van de Nederlanders ervaart namelijk ook deze angsten. Ruim 600.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang dat ze helemaal niet gaan. Deze angst gaat regelmatig gepaard met een gevoel van schaamte hiervoor, waardoor de drempel nóg groter wordt om naar de tandarts te gaan. Deze schaamte is nergens voor nodig; we spreken dagelijks mensen met tandartsangst en maken de angst bespreekbaar.

Zonder angst naar de tandarts

We helpen je graag om je angst voor de tandarts en de implantoloog te verhelpen. Bij Vos & Nos maken we de angst bespreekbaar en tonen we respect en begrip. Veel van onze patiënten vinden dit al stressverlagend werken. We doen ons best om je zo goed mogelijk op je gemak te laten voelen.

De implantologen en tandprothetici van Vos & Nos zijn gespecialiseerd om patiënten met angst te helpen bij de behandeling. We spreken dagelijks mensen met angst voor de tandarts. We zorgen er samen voor dat de behandeling goed verloopt en dat je angst vermindert.

Wat mag je van ons verwachten?

 • We maken angst bespreekbaar en tonen hier respect en begrip voor
 • Extra tijd voor angstpatiënten, zowel tijdens de behandeling als intakegesprekken
 • Persoonlijke aandacht en tijd voor vragen
 • Intake is puur een gesprek en kijken naar het gebit
 • Eventuele kalmerende middelen
 • Muziek via oordopjes voor afleiding mag
 • Je behoudt controle, er wordt een teken afgesproken waarna de behandelaar de behandeling tijdelijk onderbreekt
 • Je mag iemand meenemen naar het intakegesprek

De begeleiding van Vos & Nos

Mensen met angst voor de tandarts ervaren deze angst meestal ook bij het plaatsen van implantaten voor een klikgebit, het plaatsen van implantaten voor kroon en brugwerk, het aanmeten van een gebitsprothese of bij het trekken van tanden of kiezen. Ervaar jij deze angst? Geef dit vooral zo snel mogelijk bij ons aan, zodat we hier rekening mee kunnen houden.

Intakegesprek

Tijdens het eerste gesprek nemen we extra de tijd om alles rustig met je door te nemen. Als je vragen hebt, kun je deze uiteraard direct stellen, maar dit mag ook op een later moment. Tijdens de intake bespreken we je wensen en brengen we je op de hoogte van alle aspecten van de behandeling. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je ervoor kiest om een behandeling bij ons te ondergaan. Tijdens de intake zullen we nog geen behandelingen uitvoeren. Er wordt dus niks gedaan wat eventuele pijn kan veroorzaken. Als je wilt, mag je iemand meenemen naar dit gesprek.

Na het gesprek ontvang je ook alle informatie, zodat je dit op je gemak thuis kunt doornemen. Daarnaast is dit gesprek geheel vrijblijvend. Voel je geen klik met ons of ben je nog niet zeker van de behandeling? Dan is dat geen probleem en kun je er altijd nog van afzien.

De behandeling

Voorafgaand aan de behandeling leggen we nog eens aan je uit wat je mag verwachten van de behandeling. Vervolgens brengen we een lokale verdoving aan, zodat je niks van de ingreep voelt. Eerdere angstpatiënten gaven bij ons aan dat de behandeling erg meeviel en dat zij geen pijn ervaarden. Tijdens de ingreep houden we je op de hoogte van wat we doen en blijven we je geruststellen.

Pijnbestrijding

Tijdens onze implantologie behandeling of bij het trekken van tanden dienen we in alle gevallen een verdoving toe. Op deze manier ervaar je geen pijn. Bespreek tijdens de intake de mogelijkheden voor verdovingen. Wil je graag gebruikmaken van kalmerende middelen, zodat je minder bang bent voor de pijn? Bespreek dit dan ook met ons.

Oorzaken van de angst

De oorzaak van angst voor de tandarts verschilt per persoon.

Traumatische ervaring

Bij volwassenen zijn de angsten in veel gevallen afkomstig van een gebeurtenis uit de jeugd. Zo heeft de (school)tandarts van vroeger bijvoorbeeld voor veel traumatische ervaringen gezorgd. Er werden geen verdovingen gebruikt of kinderen werden vastgehouden, zodat de schooltandarts ze kon behandelen.

Deze angst kan door kinderen ook overgenomen worden van hun ouders door deze griezelverhalen.

Overige oorzaken voor angst voor de tandarts

Naast traumatische ervaringen spelen angsten voor kokhalsneigingen of een angst voor bepaalde objecten, zoals naalden of boren een rol. In onze praktijk leggen we je alles rustig uit en laten we alles zien, voordat we aan de slag gaan.

Ervaringen van eerdere patiënten

Onze eerdere patiënten gaven het volgende aan:

De behandelaar en de assistente waren erg vriendelijk en betrokken. Er was persoonlijke aandacht.

De behandeling viel erg mee en de patiënt had geen pijn.

 

De algehele sfeer in de praktijk was vertrouwd en prettig. De patiënten voelden zich snel thuis.

Tips om tandartsangst te verminderen

We geven je graag een aantal tips om je angst voor de tandarts te verminderen, zodat je op een prettige manier een behandeling kunt ondergaan.

 1. Maak je angst bespreekbaar met de tandarts en de mensen om je heen.
 2. Probeer open te staan voor een wederzijds vertrouwen.
 3. Vraag een kalmerend middel aan als je je hier beter bij voelt.
 4. Zorg voor afleiding, luister bijvoorbeeld naar muziek via oordopjes.
 5. Neem iemand mee naar het intakegesprek.
 6. Kies voor een praktijk die regelmatig angstpatiënten behandelt.
 7. Voer ademhalingsoefeningen uit om te kalmeren.

Bespreek je tandartsangst met ons

Ben jij op zoek naar een tandarts voor een kunstgebit, implantaten voor kronen of bruggen, een klikgebit of voor het laten trekken van je tanden? Wij staan voor je klaar. Plan een gratis en vrijblijvend intakegesprek in en bespreek met ons je wensen en je angst. Je bent van harte welkom in een van onze praktijken in Geleen of Meerssen.

Uiteraard is het ook mogelijk om ons eerst vragen te stellen. Neem dan contact met ons op via het contactformulier of 085 0400 800.

  * Verplichte velden

   

   

  Meer weten of heb je vragen?